Sveži s. p. in 5 točk: Kje in kako začeti?

Na spletu obstaja veliko člankov o tem, kako poteka odprtje s.p., zato te teme ne bomo ponovno pogrevali. Postopek je dokaj enostaven in hiter. Obstaja pa še nekaj stvari, na katere morate pomisliti, preden se spustite v to zgodbo.

Datum 5.9.2017


1. Od ideje do analize

Skoraj vsakemu se je že porodila podjetniška ideja, ki bi lahko postala uspešnica. Morda se je to zgodilo spontano, med opravljanjem vsakodnevnih dejavnosti, ko ste zaznali pomanjkljivost, ki bi skupaj z vašo idejo spremenila svet, ali pa je bila ta ideja posledica tako imenovanega »brainstorming-a«. Če ste o katerikoli izmed idej začeli resno razmišljati, je potrebno opraviti raziskavo. V kolikor mislite, da gre pri vaši ideji za inovacijo, analizirajte trg in preverite, če se slučajno motite. Svet je ogromen in ne bi bilo naključje, da je do enake razsvetlitve prišel še kdo. Če temu ni tako, super. V tem primeru pa vseeno preverite izvedljivost in uporabnost inovacije ter preračunajte možnosti uspeha svojega načrta.

V kolikor pa veste, da je na trgu že kup izdelkov ali storitev, ki so podobne vašim, pa izluščite svojo posebnost in prednost pred ostalimi. V poplavi spletnih trgovin, maserjev na domu, avtomehanikov, frizerjev, itn., potrebujete nekaj, kar vas bo ločevalo od ostalih. Imate že zagotovljene stranke? Ste posebni v tem, kar počnete? Obvladate marketing preko socialnih omrežij in spletne strani? Ste izbrali dobro lokacijo za opravljanje svoje storitve? Imate že kakšne izkušnje ali dobre reference?

Za dober zagon je torej potrebna temeljita analiza in dober načrt.


2. Zapišite ''+ in -'' seznam

Morda se sliši samoumevno, a dobro je, da pretehtate prednosti in slabosti samostojnega podjetništva. O vsem skupaj se prej dobro pozanimajte, preberite čim več in se za prvoosebno mnenje obrnite na podjetnike, ki na ta način delujejo že nekaj časa. Če osebno ne poznate nikogar, vam splet omogoča komunikacijo preko blogov, socialnih omrežij, seminarjev, forumov, člankov, svetovalcev, ipd., ki vam bodo z veseljem podali kakšno informacijo. Možnosti so neskončne, na vas pa je, da se o stvareh, ki vam morda niso povsem jasne, pozanimate. Zastavite si lahko 1001 vprašanje.

Kakšne so obveznosti samostojnega podjetnika? Kakšni stroški s tem nastanejo? Sem dovolj zavzet/-a za urejanje papirologije? Sem dovolj odgovoren/-a in samodiscipliniran/-a, da postanem sam svoj šef? So mi omogočene olajšave, ki so samoumevne pri zaposlenih? Imam urejen prostor za delo? Kakšen je moj začetni kapital? Bo ta zadostoval za pričetek doseganja ciljev, ki sem si jih zadal/-a? …

Lahko bi pisali v nedogled, a sami boste najbolje vedeli, katera so najbolj pereča vprašanja, ki se tičejo vaše poslovne ideje. Torej, pozanimajte se o vseh elementih in jih razporedite med prednosti in slabosti. Okvirni seznam, za katerega verjetno nikoli ne boste mogli reči, da je dokončen, saj se tekom dela odpirajo vedno nova vprašanja in odgovori, vam bo pokazal neko splošno sliko in odgovoril na vprašanje, ali je samostojno podjetništvo res za vas.


3. Koledar

Četudi ste prepričani, da samoorganizacija za vas ne bo problem, je pomembno, da sproti ustvarjate svoj koledar. Določite si dnevne cilje. Morda se boste na začetku lovili v določanju realnosti dnevnih ciljev, a nič zato. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Glede na vaše področje dela, boste sami najbolje vedeli, kako mora izgledati vaš koledar. Ga boste pisali za teden, mogoče mesec vnaprej? Ne glede na dejavnost, si ga pišite minimalno za teden vnaprej. Koledar naj bo zastavljen po urah z ustreznim časovnim terminom. Uporabite lahko planer ali namizni koledar, v kolikor pa ste bolj digitalno usmerjeni, pa je poleg mnogih predlóg, med katerimi lahko pobrskate na spletu, priporočljiva tudi uporaba Google koledarja ali koledarja na telefonu, katera vam pošiljata še prijazne opomnike. V tem primeru pazite le, da imate vedno polno baterijo in dostop do računalnika.

Planiranje je pri samostojnih podjetnikih še kako pomembno. Pisanje koledarja vam bo pomagalo pri fokusu in motivaciji, kar bo posledično vodilo do še večjega zagona in seveda rezultatov. Seveda pa ne pozabite, pisanje še tako kvalitetnega koledarja vam ne pomaga, če se ga ne boste držali.


4. Poslovni prostor

Ne glede na to, ali opravljate storitev ali prodajate svoje izdelke, za to potrebujete prostor. Za opravljanje določenih dejavnosti, predvsem na področju gostinstva, trgovine, skladiščenja, proizvodnje, izobraževanja, raznih delavnic ipd., morate zagotoviti ustrezen poslovni prostor. Ob registraciji podjetja se tega pogoja ne preverja, mora pa podjetnik zagotoviti poslovni prostor in pridobiti ustrezno dovoljenje.

Zavedajte se, da boste v svojem delovnem prostoru povprečno po osem ur na dan, po pet ali celo več dni na teden. Delovni prostor vpliva na vaše zadovoljstvo pa tudi uspeh pri delu, zato si ga je potrebno urediti tako, da zmanjšuje stres in povečuje vašo produktivnost. Priporočljivo je, da je prostor urejen minimalistično, saj odvečna »šara« in neurejeno okolje, prenašata neurejenost in stres tudi na vaše delo.

Prostor lahko najamete ali kupite, če ga za svoje poslovanje nujno potrebujete in če ste finančno za to seveda sposobni. V primeru, da vam vaš posel to omogoča oz. si zunanjega poslovnega prostora zaenkrat še ne morete privoščiti, pa lahko delate tudi od doma, torej kot poslovni prostor pri odprtju podjetja vpišete svoj domači naslov. Tukaj so plusi in minusi najbolj izraziti. Vedeti morate, da je delo od doma veliko težje zaradi vseh dejavnikov, ki bi vas lahko motili pri delu. Pri tem govorimo o zavlačevanju s pričetkom dela, prevelikim številom vmesnih pavz s sprehodi do hladilnika, o sprehodu psa, ki bi sicer lahko počakal na prihod iz službe, in tako naprej. Samodisciplina je tukaj največji izziv, zato se spomnite na prejšnjo točko – držite se koledarja!

Preverite pa tudi, če so vam kot svežemu samostojnemu podjetniku na voljo subvencije za najem prostora; precej občin za določeno obdobje, dokler si podjetnik finančno ne opomore, ponuja ugoden najem prostorov, ki si jih lahko uredite po svoje.


5. Zaslužek

Končno, zaslužek! Eden izmed glavnih, če ne najpomembnejši razlog, za katerega delamo. V skladu z načrtom je dobro, da si preračunate kakšen bo vaš zaslužek, če odštejete plačevanje prispevkov in druge odhodke. Pomembno pa je tudi, da imate svoje dohodke in odhodke skrbno in organizirano zabeležene, račune pa shranjene oz. arhivirane, saj bodo ti potrebni pri vsakoletnem dohodninskem obračunu oz. bilanci stanja.

Pri izdaji računov bodite organizirani in imejte učinkovit pregled nad svojim poslovanjem. Pri vsem tem je potrebno upoštevati zakonodajo; proračunskim uporabnikom (t.j. javna uprava) pošiljati e-račune, pri poslovanju z gotovino pa izdati račun s pomočjo davčne blagajne, ob vsem tem pa stremeti k e-poslovanju, ki prinaša veliko prednosti. Najbolj ugodna rešitev, ki pokriva vsa našteta, z zakonodajo usklajena področja, je uporaba storitve i-Računi, s katero ne boste le prihranili, pač pa boste na račun preproste uporabe lahko zaslužili še več.

Ko boste na tej točki zagona svojega lastnega podjetja, lahko storitev za izdajo, vodenje in pošiljanje e-računov tudi brezplačno preizkusite in se sami prepričate, ali je ta rešitev prava za vas;


Preizkusi i-Račune®




Če imate urejenih že vseh 5 točk in vam je vse jasno kot beli dan, ste na dobri poti do svojega zaslužka, v kolikor pa vas zanima še kaj, pot do odgovora ni dolga. Važno je, da si upate, ste samozavestni, da veste v kaj se spuščate in da vseeno malo tvegate, saj brez prave kombinacije vsega, ni uspeha!





Nazaj