Predračun, prosim!

Predračuni so odličen način za izogib neprijetnostim z neplačanimi računi ali pa vam, v kolikor je vaše poslovanje tako orientirano, olajšajo poslovanje s pomočjo predplačil.

Datum 15.05.2018


Kaj je predračun?

Predračun ali ponudba je dokument, ki služi kupcu kot informacija o naročenem blagu oz. storitvi in pogojih plačila. Predračuna ne knjižimo, zato ne vpliva na obveznost za DDV in v bilancah ne povečuje prihodkov.

Račun za prejeto predplačilo (avansni račun) izdate, ko vam kupec plača predračun, blaga pa še niste dobavili oz. storitev še ni bila opravljena. Ker se plačilo zgodi pred tem, ga imenujemo predplačilo.

Namesto izdajanja računa, lahko posel torej bolje zaokrožite s pomočjo kreiranja predračuna. Ta namreč lahko služi kot informativna ponudba oz. dokument za predplačilo celotnega ali pa dela končnega zneska kot predujem. Tak način je aktualen predvsem pri storitvah, kjer izvajalec želi plačilo določenega dela (npr. materiala) vnaprej.


Kdaj moramo izdati predračun?

Predračun ste dolžni izdati v kolikor ste tako vi, kot vaša stranka zavezanec za DDV.

Drugi pogoj za obveznost izdaje predračuna pa je, da blago še ne bo dobavljeno oz. storitev ne bo opravljena v istem davčnem obdobju, v katerem ste prejeli predplačilo.

Predračun je smiselno izdajati s pomočjo informacijske rešitve, saj s tem učinkovito zagotovite sledljivost poslanih ponudb. Poleg tega lahko v takšni rešitvi sproti beležite izvedena plačila, ter na podlagi teh z nekaj kliki samodejno kreirate račun, vezan na delno ali v celoti plačan predračun.


Izdaja predračunov dejansko prinaša same prednosti, kar vam omogoča tudi storitev i-Računi.

Glavne prednosti, ki olajšajo vaš pregled nad pošiljanjem ponudb oz. predračunov pa so;

  • MOŽNOST PRIPRAVE PREDLOGE PREDRAČUNA za hitrejšo in enostavno izdelavo več predračunov hkrati. Le v nekaj klikih se lahko pripravijo vsi ponavljajoči se (pred)računi, na primer za vzdrževanja, naročnine, šolnine, ipd. Na posameznem predračunu se kasneje seveda lahko delajo popravki (za podatke prejemnika, zneska, tekstov in postavk).

  • MOŽNOST KREIRANJA RAČUNA NEPOSREDNO IZ PREDRAČUNA, kjer se podatki 'kopirajo'. Tako je račun izdelan le s pomočjo dveh klikov. Na računu se avtomatsko kreira referenca (št. predračuna), na podlagi katere je izdan račun. Povezava med dokumentoma, torej predračunom in nanj vezanim računom, je jasno vidna, kar omogoča boljši pregled nad poslom.

    Račun kreiran iz predračuna

  • Poleg tega vam je na voljo BREZPLAČNA UPORABA oz. kreiranje neomejenega števila predračunov ne glede na izbrani paket.

  • Predračuni seveda omogočajo tudi vse funkcionalnosti računov, torej enostaven izbor kupcev iz šifranta, vnos postavk iz cenika, pošiljanje po e-pošti ali možnost tiskanje, prednastavitev oblike in tekstov znotraj predračuna,...

Vsekakor ima storitev i-Računi vse, kar podjetnik potrebuje za učinkovito poslovanje. S pridobitvijo predračunov pa je ta še bolj enostavna, učinkovita in seveda prijazna za uporabo.




PREIZKUSI SPLETNO STORITEV i-Računi® ŠE DANES





Nazaj